NL-lijn


thuispagina

beebreed.eu

informatie

Nederlandse lijn

spelregels

formulieren

Vlielandcontact


NL-lijn

In december 2015 heeft de werkgroep besloten een gezamenlijke Nederlandse Beebreedlijn op te zetten. Het principe is dat elk jaar in maart een geteste koningin geselecteerd wordt van één van de deelnemers. Van die koningin wordt nageteeld en in maart wordt ook besloten over de aanparing van de nateelt. Die keuze gaat op basis van gegevens in de Beebreed-databank en zal meestal darrenvolken betreffen op een Duits waddeneiland, maar kan ook Vlieland zijn of k.i..
Het begrip lijn is daardoor een beetje misleidend want het is een open lijn: het ingebrachte materiaal beperkt zich niet tot Nederland maar wel tot Beebreedmateriaal.

In 2016 is gekozen voor de aanparing 55-3-44-2014 (Bart Barten) met 18-26-7268-2013 (Andreas Le Claire, Vlieland en ki).
In 2017 was het een aanparing van 55-3-342-2015 (Bart Barten) met 11-1-539-2013 (darrenvolken van Mayen op Wangerooge).
In maart wordt besloten over de aanparing dit jaar.

De aangepaarde nateelt wordt het jaar erop door alle leden van de werkgroep getest op de standaardmanier van Beebreed. Bovendien wordt beoordeeld of de volken moeten worden behandeld tegen Varroa, op basis van de ontwikkeling van de mijtenpopulatie (zie protocol). Het idee is dat volken die behandeld zijn tegen Varroa niet in aanmerking komen voor selectie voor de Nederlandse lijn.
Het is de bedoeling dat de deelnemers naast de NL-lijn ook eigen materiaal testen. Ook koninginnen van het eigen materiaal komen in aanmerking geselecteerd te worden voor de NL-lijn. Ook in die zin is de lijn open.